Benjamin Herman


Instrument Saxofoon

Over Benjamin


Benjamin Herman, geboren te Londen 1968, komt uit een gezin met in totaal zes kinderen, onder wie zijn tweelingbroer Jonathan, die als regisseur werkt. Zijn moeder is Nederlands. Wijlen zijn vader was rabbijn en psychotherapeut. Herman verhuisde op achtjarige leeftijd met zijn gezin naar Nederland.

Hij speelde voor het eerst saxofoon toen hij twaalf jaar oud was. Op zijn dertiende trad hij al op in het professionele clubcircuit. Binnen een paar jaar speelde Benjamin wereldwijd met verschillende groepen en initieerde hij zijn eigen projecten. Hij is in de muziek als drummer begonnen. Toen hij zeventien jaar was, speelde Herman voor het eerst op het North Sea Jazz Festival. Hij studeerde aan het conservatorium van Hilversum, waar hij in 1991 cum laude afstudeerde. Benjamin Herman was dat jaar de enige Europeaan die geselecteerd werd voor de Thelonius Monk Competition. Hij studeerde ook aan de Manhattan School of Music in New York.

In 1993 richtte Herman New Cool Collective op, een achtkoppige band met invloeden uit de jazz-, soul- en latinmuziek. Voor deze band en de grotere New Cool Collective Big Band componeert hij de muziek, en is hij bandleider. New Cool Collective bracht in 2011 hun twaalfde album uit, Eighteen. Herman speelde samen met onder meer Jan Akkerman, Candy Dulfer, Wouter Hamel, Dr. John, Han Bennink, Trijntje Oosterhuis, Michiel Borstlap, Jesse van Ruller, Typhoon, Paul Weller, Jazz Orchestra of the Concertgebouw, Misha Mengelberg, Pete Philly & Perquisite, Hans Teeuwen, Michel Camilo, C-Mon & Kypski en Chef’Special.

In 2004 begon Benjamin Herman zijn eigen platenlabel Roach Records waarop hij zijn solo albums uit brengt.

In 2012 bracht Herman het album Deal uit, dat de soundtrack is van regisseur Eddy Terstalls gelijknamige film. Dit album nam hij op met Jesse van Ruller, Joost Kroo, Manuel Hugas, Carlo de Wijs en The City Of Prague Philharmonic Orchestra.

In het voorjaar van 2013 is het album Café Solo verschenen. Herman bracht de muziek van dit album met Ernst Glerum (contrabas) en Joost Patocka (drums) ten gehore tijdens een tournee die in maart van dat jaar begon.

Begin 2014 verscheen het album Live. Naast zijn vaste ritmesectie met speelt de Spaanse pianist Miguel Rodríguez mee.

Op 11 juli 2014 verscheen Trouble. Binnen Hermans oeuvre was dit zijn zestiende soloplaat, een samenwerking met de toen 24-jarige Daniel von Piekartz. Trouble kwam uit op cd, vinyl en in digitale vorm. Voor het eerst in twee decennia leverde Herman een heel album met vocaal werk. Von Piekartz speelt en zingt op acht van de tien stukken mee.

Op 4 mei 2018 verscheen het album Project S, gemaakt voor de gelijknamige documentaire over de Citroën SM waarop hij wederom samenwerkte met Joost Kroon en Manuel Hugas en aangevuld met Rory Ronde, Peter Schlamb en Alexander van Popta.

Op 21 september 2018 verscheen het album Bughouse waarop een lang gekoesterde wens van Benjamin Herman in vervulling kwam om een punkjazz album uit te brengen in een samenwerking met Reinier Baas, Peter Peskens en Olav van den Berg.

Sinds januari 2019 is Benjamin Herman ook op de radio te beluisteren in zijn eigen muziekprogramma Benjamin's Lijst op NPO Soul & Jazz.
Benjamin Herman