Erik van der Luijt


Instrument Vleugel

Over Erik


Van der Luijt groeide op in het Westlandse Monster en Katwijk aan Zee. Hij begon op vierjarige leeftijd voor het eerst piano te spelen. Zijn passie voor jazz werd gewekt in de Leidse jazz-scene, waarin jazz-café The Duke een prominente rol speelde. Hij studeerde jazz-piano aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij onder meer Rob van Kreeveld en Rob van Bavel en nam deel aan workshops met onder meer Michael Petrucciani en Barry Harris.
Hij trad onder meer op in Zweden, Frankrijk, België, Indonesië, Duitsland en Engeland. In augustus 2004 was hij een van de finalisten voor de Deloitte Jazz Award 2004 in het Bimhuis in Amsterdam. Eveneens in 2004 produceerde hij in eigen beheer het album Express Yourself, dat volledig uit eigen composities bestond en waarop hij wordt begeleid door bassist Branko Teuwen en drummer Victor de Boo. In 2004 leidde hij op uitnodiging van het Rotterdams Conservatorium een aantal pianoworkshops in Indonesië.
In september 2005 speelde Erik van der Luijt met zijn trio tijdens het benefietconcert Dutch Jazz for New Orleans in het Amsterdams Concertgebouw. Aan dit concert werd tevens deelgenomen door The Dutch Swing College Band, Hans Dulfer, Laura Fygi, Greetje Kauffeld, Trijntje Oosterhuis, Ramses Shaffy en Louis van Dijk.

Erik van der Luijt heeft als pianist, componist, arrangeur en producer bijgedragen aan acht albums van zijn echtgenote, de jazz-zangeres Ilse Huizinga. Het album The Sweestest Sounds - Ilse Huizinga Sings the Songs of Richard Rodgers (2001, waaraan hij als arrangeur, producent en pianist een grote bijdrage leverde, werd leverde Huizinga haar eerste Edison-nominatie op.
Hij begeleidt en deelt veelvuldig het podium met vocalisten met een heel brede muzikale achtergrond, zoals Rita Reys, Madeline Bell, Joke Bruijs, Joke de Kruijf, Denise Jannah, Greetje Kauffeld, Heddy Lester, Gerrie van der Klei, Marjol Flore en Edwin Rutten. Verder droeg hij als pianist, arrangeur en producer bij aan diverse projekten, waaronder met het Metropole Orkest, het jazzorkest van het Koninklijk Concertgebouw Orkest, The Ramblers, Ferdinand Povel, Piet Noordijk, Ruud Jacobs, Frits Landesbergen, Bernard Berkhouts Swingmates, de Koninklijke Militaire Kapel, het Deep River Quartet, musicals en cabaretproducties, cd-opnamen, radio en televisieoptredens.
Erik van der Luijt